fredag 25 april 2008

"Trädgården som ett rum för lugn och vila"

Vår trädgård på på morgonen är som balsam för själen, den ligger där så stilla...rogivande och lugn!
jag är ingen trädgårdsfantast, är inte så där särskilt duktig, men jag älskar allt som blommar och förundras varje år över allt som kommer upp ur jorden.

Vår trädgård är en riktigt gammal trädgårdstomt.
Gamla äppelträd med fantastiska äpplen och ett gammalt plommonträd som ger mindre och mindre plommon för varje år... men de underbaraste stora gula frukter kan vi njuta av och det gamla trädet får hänga med.. om inte annat för den skugga han ger på sommaren.

Vår trädgård är relativt lättskött, ja hur nu en trädgård kan vara lättskött. Vi har hela tiden prioriterat barnen när de vuxit upp och tog då bort en hel del rabatter... så de skulle ha mer utrymme.
Nu är barnen stora och vi har så smått börjat pratat om att plantera lite mer igen....men just nu vill jag njuta av vår lilla oas...ett stenkast från Stockholms city.. en liten oas nära nära stan: här ska hängmattan hänga i sommar... en hängmatta i vår trädgård ett måste!
Vår "lilla" uteplats precis utanför vårt uterum. Jag planerar att göra den större i sommar, lägga plattor ända ut till rabatten till vänster i bild. Då får vi plats för en större uteplats.. ni vet man omprioriterar varje år


De här små sittkuddarn kommer från Rusta, jag ville ha just de här med randig grön baksida och knep de allra sista. det fanns de med knappar också men det fanns bara tre kvar av dom... Sen såg jag i tidningen Lantliv att de gjorde reklam för dom... och då förstår jag att det blev utplockat snabbt..och speciellt för det priset också

Här är vår lilla lekstuga. En gammal planka med konsoller gör att vi kan ställa gamla terrakotta krukor på en rad.. små söta penseer gör det lite extra sött och som en blickpunkt för de som går utanför på gatan. Jag tänkte snart visa er inne i lekstugan, den ser precis likadan ut som när barnen var små. ska bara först leta reda på lite gamla bilder från den tiden.. när vi hade vår stora "städar och fixar" dag...när vi plockade ur allt ur det lilla huset och barnen fick diska upp porslin, piska mattan osv.
"Vi i villa" hade en undersökning och det visade sig att 9 av 10 villaägare tror på en trädgård som i stort sett sköter sig själv. 7 av 10 tror på hängmattan comeback.
Många känner sig stressade och vill använda trädgården som ett rum för socialt umgänge samt för lugn och vila. det är inte längre lika vikigt med stora välorganiserade rabatter och senaste trädgårdsdesignen.
ska vi inte slå ett slag för det... ett rum för lugn och vila!!!
Säger jag och ska lägga mig på knä och rensa i rabatten..skratt!!!.. nej det ska jag faktiskt inte även om det skulle behövas. Nej jag ska njuta idag.. småplocka lite...sätta mig i solen.... fika och bara vara.. en ledig fredag..en alldeles underbar dag!!
Ha det gott nu...kramar Ann-Catrin

51 kommentarer:

Glitter och Marsipan sa...

Ja,jag håller med dej.Trädgården ska vara en plats för vila.Men det är ju så lätt att man man blir lite stressad av att grannarna har så prydligt,och hänger på.
En hängmatta...det låter verkligen underbart.Får nog införskaffa en.
Vad mysigt det ser ut i er trädgård,inbjudande att sätta sig där vid bordet.
Ha en skön helg
/Anette

Maria renoverar sa...

Hej!
Vilka underbara bilder!!!
Man blir verkligen inspirerad. Ni har verkligen hittat en oas. Jag är väldigt förtjust i Enskede - har kompisar där.
Lekstugan är underbar och inspirerar mig i mitt bygge (det är alltså värt allt slit om det kan bli så där fint).
Ser fram emot fler bilder...
Ha en underbar helg!
Hälsn MARIA

Radhusdrömmar sa...

Kul att se! Gillar den lilla hyllan med krukorna på lekstugan!

Ja, njut av en ledig fredag i solen!!!

Kramar
Johanna

Stämningsfullt sa...

En plats för vila... Det ska jag komma ihåg när vi sätter igång med trädgården :)
Vilken underbar trädgård ni har!
Kuddarna var jättesöta!
Ha en bra dag.
Kram!

Vitfärg, romantik och rosor sa...

Hejsan.
Vilken mysig blogg, har inte varit här förut, mycket fint att titta på. Ha en go helg. Kram Annika

Annas skattkammare sa...

Jättehärlig liten oas du har! Och visst är det väl skönt att bara njuta i trädgården och greja med det man vill, allt behöver inte vara perfekt.. Säger jag som inte ens har någon trädgård än! Men jag längtar.. =) Ha en fin helg! Kram /Anna

~~*Pennyshouse*~~ sa...

håller med dig till punkt å pricka...underbart att vara ute i trädgården.

Vi hade en massa växter i vår trädgård.Tyvärr tog ägaren före oss bort ALLT !!!!
Men det finns några spår av den gamla trädgården.SYRENBERSÅ mm....älskar den.Tyvärr är den på fel ställe i trädgården...baksidan där vi aldrig är...

Mysig lekstuga!

Nu ska jag kurera mig ordentligt!
Ha en underbar helg!
kram Pernilla

faster atta sa...

Din trädgård låter ju helt underbar! Mysigt med fruktträd, vi ska plantera ett gäng nu i år. Äpple och plommon blir det nog!

Lotta "EnVilsenLoppa" sa...

Åh , vad glad jag blir när jag läser att du bara ska fika och vila , jag hoppas att det verkligen blir så !!!
Ja det som mannen och jag föll för i vårat nya hus var den yttepytte lilla trädgården . Helt sjukt , jag vet . Men efter att försökt hålla "femfotbollsplanersträdgården" i schack i många år , så är man lite less .
Så jag ser fram amot att få gunga min själ i en hammock och bara njuta den här sommaren och kunna se från ena änden av trädgården till den andra ;-)
Underbara bilder och ting du visar , du har en sån underbar smak och känsla för det vackra !
Trevlig helg osså !!
Kram/Lota

Tidsmästarinnan sa...

Din trädgård är helt enkelt löööövely :-)

Verkligen en oas!
Ska bli kul att få kika in i stugan så småningom..
Ha en skön helg!

ängeln i vitt sa...

Din trädgård är helt underbar.Vill så gärna ha en hängmatta men våra äppelträd står så långt ifrån varandra så det är lite klurigt. Det finns ju dom på ställning som man kan köpa såklart men jag vet inte.

Kram carina

Galleri MochB sa...

Ni har precis en sådan trädgård som jag drömmer om...:O) äppeträd, växthus, hängmatta, lekstuga... Allt fattas just nu i vår, för vår är som sagt ett kommande projekt. Roligt på ett sätt men ack så jobbigt!! Ha en skön helg i din underbara trädgård...:O)

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Åååh så härligt!
Tänk att kunna ha en hängmatta i sin trädgård...det är en riktig sommarkänsla man får när man har en sådan.
Tycker det är jättefins med din hylla där på väggen... härligt!
Kram
Marie

Änglahem sa...

Hej A-C,

Sitter du ute nu med en kopp kaffe och njuter? Lagt upp fötterna och vilar efter gårdagens (var det i går?hmmm) maratons matlagning! Blir hungrig bara jag tänker på allt det goda.....*suck*

Själv är jag bara inne en miniseans från rabatterna och krukorna...det är ju för fint väder för att vara inne och städa, fast det hade behövts*fniss* dammråttorna har fritt spelrum!!
Ska ju komma regn...påstås det ena stunden...nästa vete 17...nåja det kommer när det kommer!

Eran lekstuga är så himla söt, ser framemot att se inne i den. Våran skulle nog också behövas städa...nog och nog...den behöver städas!! Får sätta flickorna i arbete på söndag när mamma är på utflykt....får pappa hjälpa dom istället*skadeleende!*

Ha en underbar helg goa vännen!
Kramar/Ulrika

Karin i Villa Grå sa...

Heeeej!

Du får stava hur galet du vill, jag blir alltid JÄTTEGLAD när jag ser att du lämnat en kommentar! :-)

Jag har knappt kommit nära datorn på ett bra tag och njuter i fulla drag av att plöja igenom dina inlägg. Du lyckas hela tiden! Hur beter du dig? *undrar* Jag vill också! ;-)

Nu håller jag tummarna för att din helg blir riktigt bra.

Kram!

Karin

Karin sa...

Jag gillar ju trädgårdpyssel - för att det är kul - men även för mig vila prioriterat. Jag tycker er trädgård ser mysig och charmig ut. Vad gör ett par ogräs här eller där? Att odla i kruka och göra små stilleben här och var är perfekt om man inte vill ha rabatter. Ha en härlig helg! Jag hoppas solen fortsätter att lysa. Kram Karin

Bodil sa...

En sån söt liten lekstuga. Skall bli kul att få se insidan. Den broderade duken på kaffebordet är också jättefin. Jag brukr också lägga på broderade kaffedukar ute. Tror att kaffet smakar bättre då, eller hur?
Sen får jag erkänna att jag missade ditt förra inlägg om kaninen och all maten framför allt. Jösses vad med mat du skulle fixa. Har du restaurangkök hemma eller hyr du ett kök?
Hoppas du får en skön helg med mycken avkoppling. Vi skall på barndop i Kungsbacka. Min mans barnbarn som döps till Klara.
Kram

LOPPISLIV sa...

Låter härligt med hängmatta..ert växthus ser så inbjudande ut och trädgården likaså....kuddarna från rusta är urfina...jag har också köpt kuddar därifrån...verkligen prisvärda...En lekstuga är så gulligt ska bli kul att få se insidan också...Ha en härlig helg...Kram Paula

Unknown sa...

Tädgården är först och främst en plats för njutning tycker jag! Man får plantera smart och hyfsat underhållsfritt...Ha en mycket trivsam helg i din fina trädgård, kram Pia

Unknown sa...

Tädgården är först och främst en plats för njutning tycker jag! Man får plantera smart och hyfsat underhållsfritt...Ha en mycket trivsam helg i din fina trädgård, kram Pia

Mamma C sa...

Förstår att det är balsam för kropp och själ. Vilka underbara bilder du tagit. Det ser helmysigt ut hos er.
Kram mamma c

drömmen om vitt sa...

Men vilken underbar trädgård. Det är så roligt att se olika varianter ,eftersom vi började med våran förra året. Verkligen jätte....jätte fint! Får väl se vad vi hittar på i år.
Ha det så gott!
Lotta:)

Solsjö - Under en vind sa...

Gokväll!! Den trenden hakar jag också på, utan tvekan! Så mysiga bilder från din trädgård! man kan verkligen inte tro att det ligger så nära stan som det gör!

Nu ropar barnen från soffan...mamma talang 2008 har börjat, kommer du inte??? Mmmm....mamma ska bara.....fniss...

Ha det gott i helgen, kram!

Kol och Rosors sa...

Det är härligt med trädgård...härliga bilder.Bäst av allt är morgonkaffet & en kanelbulle under Åkerö-äppelträdet,som är som ett stort parasol.. solen skiner & fåglarna kvittrar.. balsam för själen...
Ha det så gott & trevlig helg!
Kram L-Lott

My Lovely Things sa...

så härligt ett rum för vila..ja det strävar jag verkligen efter...

rabatter som sköter sig själva..fullt med blommande rabatter..där inte ogräs får plats...

så mysigt med krukorna invid lekstugan...
Ha det så gott i solen..
kram anna

n o r d i n g å r d e n sa...

Ja så är det, ingen prestige i välkrattade gångar och spikraka rabatter, nej, hängmatta, ogräs,några blommor i krukor, ett glas vin och en bok el en inreningstidning!! Det är min trädgård! Och jag är ändå hyfsat intresserad men jag hatar att rensa ogräs och jag vill njuta i min trädgård, ngt jag förstår ni gör i er med, den är bara så mysig och en sån vacker sitthörna utanför uterummet! Och gulliga krukor på rad på lekstugan , jag förstår om folk kastar avundsjuka blickar mot er gård, en idyll i storstan....Jag har en hängmatta, men vet inte var jag ska hänga den, önskar jag hade mera träd! Det fanns två stora gamla äppelträd på gårtden förut men de kapade förra ägarna ned, gården var nog jättemysig när de träden fanns....gården är mysig nu med men ett par gamla träd gör mycket tycker jag. Otroligt fina dynor du fyndade på Rusta, de har verkligen sina guldkorn där, jag köpte rosendynor där förra året, ska titta till dem i morg, så de inte ha möglat i vinter... Ha en riktigt skön helg i solen! Mari.

NICOLINAS BONING sa...

Hallå i stugan:-)
Jag har inte varit in här på några dagar...men här på din blogg har inspirationen flödat som vanligt ser jag!
Underbara bilder och en alldeles ljuvligt söt kanin...ja vill åsså ha en,som sonen alltid sa när han var liten...fniss...tur man får njuta av dina bilder iaf.
Ha en skön helg!
Kramar/Birgitta

Gårdsromantik sa...

Vilken härlig njutarträdgård du har! Där måste du bara ha en hängmatta!
Sött med krukorna på lekstugan.

Kram Maud

lottens vita och gröna sa...

hallå så kloka ord, trädården ska vara en plats där axlarna åker ned...ett uttryck jag gillar, inte springa runt om en galning och jaga ogräs...vi har en sån granne, undra varför hon gillar att ha tomt, hon är arg på allt hela tiden..vil med ha en hängmatta, gu vad gott man kan sova i en sån! du har en underbar trädgård ann-catrin! ha det gott, kramar i massor! lotten

IKT i min vardag sa...

Ja det där med trädgård får man allt tänka till om när man som jag letar hus. Jag vill hitta ett lagom hus, lagom gammalt, lagom trädgård, lagom pris...Jag lär aldrig hitta ett ;-)
Jag gillar att greja med blommor och så, men trädgården får inte bli ett överhängande måste för mig. Kanske bra att jag bara har balkong ändå...;-)
Så himla SÖTT det var med blomsterhyllan på lekstugan!

Ha en härlig helg!

Kram

Karin i Villa Grå sa...

God morgon!

Här har du en till som var uppe med tuppen idag! Har blivit helt besatt av trädgården, kom plötsligt på i morse att jag inte borde ha mesat i min första rabatt, utan borde ha öst på med rosor, stenar och annat ROLIGT! Så vet du, just nu är vår trädgård inget rum för lugn och vila, men det ska bli! :-)

Ha en BRAAAAA dag, vännen!

Kram, Karin

Lisas torp sa...

Hej du tjejen!
Vilka härliga bilder du visar på din trädgård, och visst har du rätt - en trädgård ska väl vara en rum för vila och umgånge, men, men...själv sitter jag här och oroar mej för att gräset var så otroligt långt sist jag var på torpet!!!
För att inte tala om rabatterna! Nä, jag är väl heller ingen trädgårdsfantast på det sättet, men samtidigt är det skönt att få vistas där och röra på sej lite gå och plocka, själva rensningen försöker jag se som en meditation...hm...ibland alltså...:-)!

Hoppas att molnen lättar under dagen och att det blir sooooool idag också!

Ha det jätteskönt i trädgården!

Kramar

Lisa

Stina sa...

Det ser väldigt mysigt ut.:-) Kram

Anonym sa...

Hej Kära Ann-Catrin!
Det är så härligt att sitta här vid datorn och drömma sig bort en stund (maken sitter i köket och läser veckans reklamblad, han ropar ibland och undrar om vi skall äta frukost, men jag hör inte för jag njuter) jag kan riktigt känna grässtråna mellan tårna och de fina krokiga gamla fruktträden ger en undebar känsla om en svunnen tid! Ser så mysigt ut med lite olika sittgrupper för dagens olika pauser!Du har en riktig pärla i storstadens kärna!
Hängmatta är ett måste även här...en sommar köpte jag fyra hängmattor (barnen var små, 4,6 och 8 år och tyckte det var toppen att sitta där och gunga med sina kompisar, vilket resulterade i att de sprack... varje gång jag kom för att pusta ut, för att ligga och kika upp mot himmelen igenom björkens grenar, upptäckte jag denna spruckna hängmatta... knödde in alla barnen i bilen och iväg bar det emot någon möbelaffär för ännu ett inköp, mannen i kassan undrade om jag ville ha mängdrabatt till slut... Den jag har nu har jag nog haft i tio år! Såååå skööön!
Jag har lagt en marktäckduk under de flesta av mina rabatter, rekommenderar det verkligen, kommer inte ogräs utan jag njuter i trädgården... det enda som stör mig är de två stoora fuuuula containers som jag har som lager...
idag har vi mulet här men jag undrar om inte ni skulle ha sol... önskar dig en härlig dag, sittandes med fika på en rosigt, ljuvlig kudde! Kan du slå av på tempot och ha en dag i lugnets och vilans tecken? Jag tycker själv det är svårt eftersom det bubblar i kroppen av alla - vill göra saker...
Kramar,
Bella

linnea-maria sa...

Suck vilken härlig trädgård ni har. och växthus är du begåvad med också. Det blir när mina barn blir stora tror jag. visst är det inte så lite greengate över rustas sortiment, nästan plagiat tycker jag. men det är billigt :)
Kaninen i inlägget under är verkligen jättesöt!! Kram /linne-maria

C De-sign sa...

Ja, du har så rätt....rädgården som en plats för vila och njutning! Jag "brottas" lite med det här problemet...jag har en gammal "lite vildvuxen" trädgård... mitt i ett villaområde med nya "stenöknar" ( som jag kallar dem...) MEN man drabbas av "lite måsten"..... jag försöker i alla fall att ha "min linje" med lyckliga växter som FÅR växa och frodas.... Men jag säger precis som du.. nu ska jag ut och rensa... hi hi!!!! Ha det bra i vårsolen! Kramar fr C

Nettan sa...

Visst är det skönt & vistas ute i trädgårn....men inte som jag gjorde igår, krattade MOSSA i MASSOR !!
Men dina bilder av din trädgård är helt underbara, vilken oas du har !
Växthus vill jag med ha =0)
Idag är det inget fint väder, får pyssla inne istället !
Ha det gott..
Kram Nettan

Willewira sa...

Hejsan!

Jag sitter och bloggar istället för att vara ute och jobba i trädgården - det är en variant..

Närvars, ska ut och kriga med kärsen (kirskålen). Har gjort rabatter som ska sköta sig själv, men så kommer kärsen och tar över - inte kul.
Men, jag håller med dig. Trädgården ska vara ett rum för vila och rekreation. Där ska man bara kunna vara.
Kan man bara lägga detta med att rensa och pyssla på rätt nivå, dvs utan krav så är det ganska avkopplande också.

Väldigt söta kuddar du hittat. Förstår att de försvann fort. :)

Hängmatta, det är inte dumt. Synd bara att våra träd står för långt ifrån varandra. Får nog hitta på en annan lösning...

Ha en skön helg och må så gott!
Kram Willewira

Klarafina sa...

Vilken bedårande liten lekstuga! Det är nästan så man skulle önska man var 5 år och fick leka där hela sommaren.

Sara sa...

Vilken underbar trädgård, duken på bordet var så gullig!
Ha en underbar helg.
Kram Sara

Snusilus o Sannibus sa...

Vilken söt lekstuga! Och fina romantiska kuddar :) Somrigt med blommigt också ju :) Jättefina bilder! Ha en trevlig kväll!
Kram, Susanne

Doften av vanilj sa...

Så gulligt du har det vid den lilla lekstugan!Ja trädgården ska vara en plats för vila. Har suttit där lääänge i dag med en ny inredningstidning mmmm det är härligt att bara få vara en liten stund!
Såg kuddarna som du köpt, rusade till Rusta, det var mer än utplockat kan jag säga! Soprent!Så jag får leta vidare efter nya dynor till trädgårdsmöbeln. Ha en skön helg i solen!/KRAM

Lilla Blanka sa...

Hej vännen!
Åh vad det ser mysigt ut i eran trädgård..nu är det ju underbart väder också så man vill ju inget annat än att vara ute.
Hängmatta..mmm, det är riktigt härligt..får nog införskaffe en ny här också :)
Kraaaam
Mia

Anita sa...

Så flotte hage bilder!! De putene kunne jeg tenkt meg også!! Men Rusta har vi ikke her! Har malt et gammelt serveringsbrett nå og skal klippe servietter etterpå! Tror det var du som hadde laget et så nydelig brett, må sjekke etterpå! Ha det bra! Klemmer fra Anita

Anonym sa...

Hej
Sä härligt med sommar,tyvärr här uppe i norr har vi snö kvar.Så vi längtar efter att få kratta och pynta.Kul att kika in hos dig.

Kramis Tess på tildaochmamma.blogspot.com

Mjuka sa...

Åh, jaag kan inte se mig mätt på lekstugebilden. Den är så söt!! Ser härligt ut.
kramar från Malin

Hem och Lycka sa...

Vilka vackra trädgårdsbilder, skönt med vår! kram

Jes/Vita villa vila sa...

Åh, A-C vilka urmysiga bilder från er trädgård! Ser också fram emot lite bilder inne i lekstugan .)

Och visst är det så, trädgården ska/bör vara en plats för vila!!!

Det ska jag nog ta fasta på i morgon!;)

KRAm Jes ♥

Designe sa...

Så underbara trädgårdsbilder! Vilken härlig lekstuga och va fint ni gjort utanför den! Ha en fortsatt fin helg! Kram :)

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Ååå sååå härligt!!!!japp. nu vill man ju inte gå im om kvällarna...

hängmatta= semester o sköönt!!!!!!!

Ha en underbar Söndag!!!!
~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan!!

tina | pepparochvanilj.se sa...

Va FINT det var med en hylla som man kan ställa krukor på så.. kan det passa på min lekstuga tro? Vad tror du? Kika in hos mig och se...:D

Ha det gott!/Tina