fredag 29 februari 2008

Blåsippor, färskt bröd och fågelbur.

Ni får en liten paus från mitt växthus... precis som med köket blev det en fasligt massa bilder men jag får portionera ut dom lite pö om pö.
Ni vet väl att jag har ett litet vårbord.. och nu har det tillkommit den första lillal-illa buketten av blåsippor. Min mellersta dotter kom hem med dom igår... så små och så vackra.
D toge förgyllde det lillla bordet alldeles utmärkt. Kvistarna som står bredvid har svällande knoppar från nedklippta grenar av våra fruktträd...lite som jag rätt på när vi beskärde träden för någon vecka sedan.
Det blå står sig så vackert til det vita.. koppen köpte jag efter jul på Hemtex..halva reapriset eller nåt...en liten minikopp som passar ypperligt för små vårbuketter med korta skaft

Jag har bakat lite lantbaguetter nu på morgonen..bara till husbehov så där.. vi ska ha filmkväll ikväll och tänkte äta lite charkuterier och goda ostar . Nu doftar det gott i hela huset..
Vad går upp mot nybakat bröd?.
Recept:
50 g jäst
8 dl vatten (fingervarmt)
2 msk salt
0,5 dl olivolja
1, 5 l vetemjöl
3 msk brödsirap
1, 5 dl linfrö
1, 4 dl solrosfrön
1 dl kruskakli.
Blanda jäst och vatten, häll i salt, sirap solrosfrö,olivolja linfrö och kruskakli. Blanda i mjölet och blanda krafigt tills degen känns smidig.
Jäs i ca 1 tim
baka ut till längder och snitta dom med en vass kniv, jäs i ca 30 min. Grädda i ugn ca 10 min på 250 gr. Låt de svalna på galler
Tänk på att mina recept inte är från någon receptbok, jag tar alltid lite vad jag har hemma. man kan med fördel blanda i lite mer grovt mjöl också, och mina mått är ca mått... kanske mer eller mindre mjöl...prova er fram.. kan bara tillägga att endast en baguette är kvar... så goda var dom tydligen!!
Kom på att jag inte visat min söta fågelbur. Förut hängde här ett gammalt skepp. det har bytts ut till något mycket finare tycker jag . Det stod dammigt i ett magasin... nu har det kommit upp och blivit avtorkat och hänger i vårt uterum Har ingen aning om var det kommer ifrån..kanske någon sett ett sånt och vet. Det har några år på nacken. De bedårande kycklingarna är ett nyköp... de kommer från Berry i Stockholm Jag bara smälte när jag såg dom...kunde ha köpt en hel liten kycklingfabrik...
Idag skiner solen och jag har redan hunnit suttit i växthuset en liten sväng medan brödet jäste.. Nu kliar det så fruktansvärt i min loppistarm att jag måste ta spårvagnen ner till Stadsmission..bara en liten sväng... egntligen har jag inte plats för en enda pryl till.. då måste något annat ut först!
Ha det så gott och stor kram Ann-Catrin

45 kommentarer:

husnummer30 sa...

Vad duktig du är som bakar bröd sådär på morgonen! Och vad gott det ser ut.

Blåsippor är bara så ljuvliga. Den blå färgen är ju underbar!

Ha en riktigt fin helg! //Jill.

Nettan sa...

Jag bakade Thekakor igårkväll, inget går upp emot doften av nybakat..=0).
Åh, har ni redan hittat blåsippor, det är våren det..
Ha en Mysig helg & kväll med nybakt & goda ostar...
Kram Nettan

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Go midda..tyckte jag kände den ljuvliga doften an nybakt bröd ända hem till mig!!!;)

Så smarrigt...vill med baka, men när ska man hinna!!!!

Så söt bur,,vad vårfint du gjort redan!!

O blåsippor..det är ju så vackert!!!

Stor helg Kram Till dig!! Blir det nåt kul eller??

tjingeling!!

Anonym sa...

Halloj! vad jag längtar tills jag kommer i ordning i huset, så jag också kan baka. jag älskar att baka bröd. det luktar så gott, blir hemtrevligt på en gång!

din fågelbur är såå söt, och jag förstår att du inte kunde motstå kyklingarna.. de är så duniga och söta..

vilka vårkänslor jag fick av dina bilder...

stor flyttkram Sara

Radhusdrömmar sa...

Åh! Jag kan nästan känna doften av brödet ....det ser jättegott ut!

Kan du inte lägga ut receptet?

Ha en bra helg!

Kram Johanna

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Vilket underbart bröd.Så gott med nybakat å hembakat...mums.
Fågelburen är ju jättesöt!

Må gott Å massor av kramar //Pernilla

Anonym sa...

hej a-c!! tack så mycket för lyckönskningarna.. har varit på banken nu och fått nycklarna och tecknat lånen.. så nu är det bara att börja flytta..
Vad glad jag blir om du fortsätter kika in till mig när vi flyttar till hus :)

Ha en underbar helg!

kram sara

Tidsmästarinnan sa...

blåsipporna i den vita koppen var som en liten tavla tycker jag!
Och jag gillar din bur jättemycket också.
Kraaam och trevlig fredagkväll, hoppas du får mysa i soffan idag! :-)

Anonym sa...

Jag sniffar livskvalité och måste skicka lite beröm både för att du får gjort en massa bestyr, samtidigt som du njuter och hinner unna dig tid att betrakta och ta del av dina skapelser. Kycklingarna ser ulliga och mjuka ut och passar fint i den vackra fågelburen. Blåsipporna är så ljuvliga!
Må gott,
Bella

Gammalt o nytt 1:12 sa...

Vad du är duktig som bakar bröd,
har ni redan hittat blåsippor!
din fågelbur är så gullig, och jag kan förstår att du inte kunde motstå kycklingarna.. dom vill jag ha....ha en trevlig kväll

Lisas torp sa...

Hemkommen från torpet måste jag ju titta in hos dej - och jodå, lika fina och inspirerande bilder som vanligt! Så har du ett växthus också!! Så himla fint du har det!
Det lilla växthuset är ju som en dröm! Guuuud, så rart!!

Åstugan?!!! Finns den kvar? Där var jag redan i början av 90-talet, och redan då blev man helt salig av allt fint som fanns där. Då hyrde jag gammalt torp utanför Vagnhärad! Ja, jisses! Då måste jag ta mej en tur nån gång!

Underbara vårbilder i ditt senaste inlägg! Man känner både dofter av nybakat och blir sååå lycklig av blåsipporna! Så fina bilder!!
Önskar dej en riktigt skön helg!
Kramar

Lisa

Anonym sa...

Hos andra så rasar vintern ut men för andra rasar den in igen med stormsteg. Denna vecka minst tio cm snö. I morse 17 minusgrader.
Det är nog rätt normalt för årstiden MEN nu vill jag ha vår.
Jag blir alldeles grön av avund.
Fina små pippisar, o buren bara helt underbar.Ha en skön kväll
kram ewa

Tea Kristin sa...

Herlig blomster, og den baksten så kjempedeilig ut! Kos dere i helgen! :)

Ann-Sofi sa...

Men så gullig kykling den såg så klok ut(: och väldigt nyfiken(:
jättefin fågelbur och brödet såg väldigt delikat ut,jag bakar alldeles förlite hembakat är ju det bästa! utan onödiga tillsatser.
Mvh ann-sofi

alegni sa...

det är svårt att tänka sig att vi bara bor ett antal 100 km längre norrut, för här är det vinter som aldrig förr. kallt lär det bli nästa vecka också.
det ser så skönt ut med alla vårbilder du visar o jag är hur avundsjuk som helst!
ha en skön helg!
kram,
ingela

Bodil sa...

Jag håller med. Det finns inget som doftar så gott som hembakat matbröd. Måste även ge ett stort + för din ljuvliga fågelbur. Urläcker.
Skön helg önskar Bodil

Solsjö - Under en vind sa...

Tackar ödmjukast!!! Du gör mig generad med dina lovord.....

Vilket härligt uterum! Fågelburar är pricken över I var man än placerar dem...undrar om jag var en pippi i mitt förra liv....är lite av tokig i fågelburar och holkar.....
Vilka söta blommor! Å´visst passar det så fint att placera dem i en kopp!

Nu väntar Så ska det låta med flippande över till lets dance....hela familjen har precsi intagit tacos och jag har faktiskt bakat en sats noblesskakor, belv så sugen på det....nu ska de bara svalna!

Ha en mysig helg! Kram!

Änglahem sa...

Hjälp!! vilken fin fågelbur!!! Mig vill ha (nu kom det där fula ha begäret igen, fy på mig!) jättefin iaf och dom små kycklingarna är ju bara för söta!!! Tror jag har nåt liknande i påsklådan, och var står den nu...öhhhh på vinden! Måste skicka upp gubben imorgon.

Bakat bröd sådär på morgonkvisten, vad duktig du är!!! Ser mumsiga ut!!

Suttit i växthuset har du gjort med!! vad skönt det låter!!

Ha en skön fredagkväll!
Kramis
Ulrika

Anna - På landet Mot skogen sa...

Brödet ser gott ut, fågelburen är ljuvlig, kycklingarna ursöta, blåsipporna..åååh :), och växthuset underbart...hmmm...Jag tror att jag måste flytta in hos dig ;) Vad tror du om det, jag är ganska liten, så jag tar inte så himlans stor plats :)

Ha en skön helg! Kram!

Mamma C sa...

Vad gott det såg ut brödet. Finns det något godare än nybakt bröd med lite smör och en ostskiva på. Fågelburen var jätte snygg, och de små kycklingarna förstår jag att du smälte när du såg dem.
Mamma C

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Hi,hi de kyllingene fikk meg til å le, så søte de er, kunne kjøpt mange jeg med, så lenge påskekyllinger minner meg om Emil i Lønneberget blir
jeg betatt, de må se rampete ut, ;o))))
Nydelig fuglebur, du vet jeg elsker dem. Ha en fantstisk helg vennen.
Klem

me and alice sa...

Hej A-C!
Helt otroligt att det finns blåsippor ute nu!!!
Kan tänka mig att det doftar underbart hemma hos er av nybakt bröd. Det är så mysigt att baka bröd... Undrar varför jag inte gör det oftare bara.
Din fågelbur är så söt. Önskar att jag hade en sån i mina gömmor...
kramis. Ha det så mysigt i kväll! Här har vi haft en liten middagsbjudning...
kram Susanne

Lily of the valley sa...

Härliga bilder! Jättefin fågelbur, och jag förstår att du föll för de små kycklingarna. Det gjorde jag med, fast jag köpte bara en...varför vet jag inte...de är ju supersöta :) Underbara blåsippor!
Ha det bra
kram Lily

Marie sa...

Vilken fin bild på blåsipporna i den vita koppen! Såg tidigare i veckan att mina blåsippor i trädgården blommade, härligt! Brödet ser supergott ut, kan tänka mig hur gott det luktade i huset! Själv är jag urdålig på att baka! Fågelburen är superfin och de små kycklingarna var ju för söta!

Ha en riktigt mysig helg!
Kram Marie

Doften av vanilj sa...

Mmm vad det där brödet såg smarrigt ut! Ljuvliga små kycklingar, jag förstår varför du ville ta hem allihopa./Kram

n o r d i n g å r d e n sa...

Hallå där, men nej vet du, idag köpte jag en sån vit rugguggla på Berry jag med!!! De var ju bara så bedårande och vilken jättefin bur du hade och det rummet, åh så fint! Jag har också en vit bur jag tänkte sätta min ulltofs i...Va härliga baugetter du har bakat! Ha en mysig helg! Mari.

IKT i min vardag sa...

Vilken härlig dag du verkar ha haft, kan riktigt känna den underbara doften från brödet! Såå gott, jaha nu blev jag baksugen så då vet du väl vad jag gör i helgen...;-)
Blåsippor!!!Helt otroligt, så vackra!
Söta pippisar!!!

Kram Linda

Beas sa...

Suck...nybakat brööööd. De såg jättegoda ut, precis perfekt gyllenbruna. Det måste ha doftat underbart!

Den där kyckligen föll jag också pladask för, så oerhört näpna. Jag köpte en, men ångrar mig också att jag inte köpte en hel kycklingfarm. :-)

Fick Campanula av pappa idag, precis likadana som du har på din header. När jag ser din bild så ser jag hur vackra de är ihop med allt det vita.

Och varmt grattis till växthuset! Jag har också sagt till maken att jag önskar mig ett...i 40-årspresent!!! Det är ett par år dit om man säger så...jag fyller 34 i år. :-D

Han har lovat mig ett vinterbonat uterum istället och det får bli istället för växthus tror jag.

Såg jättemysigt ut. Tänk vad underbart det kommer bli där i april, maj. Har du plats för fler? ;-)

Och blåsippor...helt galet. Det är ju inte ens mars.

Ha en underbar helg...dags för röstningen i "Let's dance"

Kram Bea

me and alice sa...

Tjingeling!
Nu är popcorn och ostkrokarna slut...
Dags att krypa till kojs i nybäddade sängen! Hoppas ni haft en mysig Fredag ni också!?
Godnatt o kram /Susanne

Lilla Blanka sa...

Åh Ann-Catrin vilka ljuvliga vårbilder..och din bur är bara såå fin!
Nybakat bröd...mmm, det får jag nog ta och göra i morron. Har köpt valnötter..tänkte försöka mig på valnötsbröd. Om du bor i Gbg (gissar eftersom du nämnde spårvagn..) och är inne på Saluhallen nångång så kan jag rekommendera de valnötsfrallorna som finns där..mmmm...underbara..

Lilla Blanka sa...

hihihi bara jag igen.."vi bor nära globen.." ok, så du bor inte i Göteborg antar jag hehe..men OM du kommer neråt så kan jag ändå rekommendera valnötsfrallorna på Saluhallen :D

Anonym sa...

Snälla Ann-Catrin!! Lägg ut receptet! Brödet såg jättegott ut!

Kram Camilla

Anna sa...

Ljuvliga blåsippor! Tänk att de blommar i februari!

Fågerlburen är underbar! Jättesöta kycklingar, jag har en höna i samma:)

Guuud så duktig du är som bakar bröd på morgonen! Det ser jätteläckert ut! Har du ngt bra recept på det så skulle jag gärna vilja veta:)Älskar baguetter!

Ha en härlig helg!
Kram
:)Anna

Karin sa...

Så ljuvligt söta blåsippor! Ibland undrar jag om det finns något sötare. Det finns inte heller mycket som slår hembakat bröd. Ser jättegott ut!

Och vad roligt att få kika in i ditt fina växthus! Det ser hur mysigt ut som helst och det väcker definitivt en ännu större längtan efter ett eget.

Ha en fin helg! Kram Karin

Vårt lilla hem sa...

Hej goa du!!

Vilken härligt inlägg du buder på idag!! Ser såå gott ut med baguetterna,älskar dessutom goda ostar med tillbehör så de här ska jag testa nästa gång vi ska ha lite smarrig plockmat! :)

Blåsipporna ser så förtjusande ut i den lilla söta koppen! Får lite tillbakablickar till barndomen när jag ser dem , dp jag gick och polckade små näpna buketter till lilla mamma som hon placerade ut i små glas lite här och var :)

Fågelburen är helt bedårande! Jag älskar fågelburar! Och din är superfin, så gulligt med de ulliga små kycklingarna i! De ser nästan lite verkliga ut :)

Ha nu en riktigt skön lördag!! Kramkram! Jenny

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Oj vad du hunnit med och vad gott det ser ut, måste skriva av receptet helt klart. Trevlig helg. Kram

Hem och Lycka sa...

Å vad fint, riktig vår-feeling! kram!

Tankar tar tid sa...

Fågelburen är underbar ... verkligen bedårande ... och med kyklingarna i!!!
Blåsippor ... vad härligt ... har hållit utkik här men inte sett några än ... hoppas de kommer snart.
Trevlig helg
Christina

Maria sa...

Så varaktigt och fint det är hemma hos er då!!! Nybakat bröd, mums!

Karin i Villa Grå sa...

Hej vännen!

Åååååh - blåsippor!!! Hos dig är det vår, eller hur? Regn eller inte, det är så SKÖNT när vintern är över! :-) Vi gjorde tidernas största misstag när vi flyttade norrut, det är ett som är säkert :-/

Vilka ursöta dunbollar i den vackra fågelburen! Me like! Visst är det något alldeles speciellt med både fågelburar och miniväxthus? Det är så synd att båda sakerna ofta är så förtvivlat dyra... Speciellt fågelburar har en förmåga att kosta skjortan.

Du är så himla rar, jag tänker lyda ditt råd och fortsätta vara mallmamma hela dagen ;-)

Var din son långhårig innan frisören fick sätta saxen i lurvet, alltså? Hi hi, jo, det lär bli en omställning här också när de röda lockarna faller till marken!

Njut av lugnet en liten stund till!

Stor KRAM!

Karin

Karin i Villa Grå sa...

Jag glömde en sak!

TACK för receptet! Jag gillar müsli, men älskar nybakat bröd! :-)

Ta hand om dig!

Kram!

Poppins sa...

Mums, så goda bröden såg ut. Tack för receptet, det måste jag prova!
Så sött, både med blåsippor och duniga kycklingar.
kramar

ChatrinesLiving sa...

Nå ble jeg litt sulten her, da jeg ser dine nybakte baguetter!:)
Fugleburet ditt var kjempesøtt, og de små "rufsete" fuglene... hærlige!
Tenk at du finner blomster ute, her er det så iskaldt ute at det tar mange mange uker før noe ville finne på å vokse ute.
Men jeg venter jeg;)
Ha en finfin søndag!
Klem fra chatrine:)

Klarafina sa...

Blåsippor redan? Här hos meg finns ingen vår att spåra än. Vilka søta kycklingar!

Staket & Designkonsulterna sa...

Så fina blåsippor i den vita kaffekoppen.

Nu blir jag sugen på att ta en mumsbit...så duktig du är, baka och fixa till.
Fågelburen och kycklingarna så söta.


Ha en mysig söndag, själv åkte vi på förkylning och en blixtrande huvudvärk, så det är bara att ta det lugnt idag så man frisknar till i morgon igen.

Kramissar från mig / Annelie.